ВидоВидове импланти и техникиве импланти и техники

Видове импланти и техники

Зъбните импланти се предлагат в различни размери, височини и видове. Вашият имплантолог може да ви помогне да определите коя опция е най-подходяща за вас, в зависимост от конкретните ви нужди.

Има два основни типа импланти:

Ендосални или ВЪТРЕКОСТНИ: Тези зъбни импланти се поставят в челюстната кост. Обикновено от титан и оформени като малки винтове, те са най-често използваният тип импланти.

Субпериостални или БАЗАЛНИ: Тези зъбни импланти се поставят под венците, но върху или над челюстната кост ( често в костта под очната ябълка). Този тип импланти може да се използва при пациенти, които вече нямат достатъчно здрава естествена челюстна кост и не могат или не желаят да преминат хирургична процедура, за да я възстановят.

Ако вашата челюстна кост не е в състояние да поддържа зъбни импланти, няколко техники могат да бъдат използвани за изграждане на костта, възстановяване на естествената ви челюстна линия и осигуряване на здрава основа за поддържани от импланти зъби.

Те включват:

Костно подсилване. Това е процедура за възстановяване или регенериране на костта в челюстта, когато не е в състояние да поддържа импланти. Изследванията показват, че използването на костни добавки и растежни фактори за укрепване на костта обикновено постига най-добри резултати.

Синус лифт. Процедурата се нарича още и увеличаване на синусите или повдигане на синусите. Тя включва добавяне на кост под синусите в случаите, когато естествената кост е недостатъчна или е в лошо състояние, най-често поради липса на горни зъби.

Разширяване на гребена. Ако челюстта ви не е достатъчно широка, за да поддържа зъбните импланти, към гребена може да бъде добавена костна присадка.

3D планиране на лечението

Най-съвременните, високо прецизни 3D цифрови изображения и софтуер за хирургично планиране на импланти са направили процедурите по имплантиране по-бързи и силно предсказуеми. Вашият зъболекар може да използва тези инструменти, за да анализира анатомията на челюстта и да определи най-добрите места за поставяне на импланти преди операцията. Това спестява време и пари и съкращава времето за възстановяване след това.

Алтернативни техники за зъбна имплантация

В зависимост от здравословното ви състояние, състоянието на вашата челюстна кост и вашите специфични нужди, имплантологът може да предложи някои алтернативни възможности за лечение в допълнение към традиционната многоетапна процедура за поставяне на зъбен имплант.

Опциите могат да включват:

Незабавно натоварване на зъбните импланти. Това означава поставяне на временни зъби по време на същото посещение, в което се поставят и имплантите. Ако имате достатъчно естествена кост и имплантът е достатъчно стабилен, че да поддържа незабавното поставяне и натиск върху новите временни зъби, това може да е добър вариант за вас.

Мини зъбни импланти (MDI). Наричани така, заради размерът си, тези импланти с размер на зъби са по-тесни от най-често използваните зъбни импланти. Те се поставят с по-малко инвазивна техника и се използват главно за стабилизиране на цяла долна протеза.

TeethXpress® /All-on-4®. Това са две от алтернативните процедури за фиксиране на цяла горна и/или долна протеза с импланти, когато зъби липсват или са компрометирани. Четири до шест зъбни импланти се поставят в наличната кост на всяка челюст, като се избягва необходимостта от костно присаждане. Използват се специални надстройки върху имплантите, за поставянето на временни зъби още на същия ден. След около шест месеца, в които венците оздравяват и имплантите интегрират в костта, ще ви бъдат поставени постоянни зъби и ще имате желания начин на живот.

Зъбните конструкции, захванати с импланти в изцяло обеззъбени челюсти, показват отлични резултати при стотици хиляди хора. Броят на пациентите с конструкции, захванати с импланти бързо расте поради тяхната ефективност, дълготрайна издръжливост и висок процент успеваемост на денталните имплати.

Прочетете още за процедурата TeethXpress® от BioHorizons.

Прочетете още