Готови ли сте за дентален имплант?

Готови ли сте за дентален имплант?

От нашите публикации вече знаете какво представляват денталните импланти и как могат да подобрят качеството ви на живот. Ако моментът е настъпил и скоро ви предстои поставянето на един или повече импланти, тук ви предлагаме няколко съвета преди самата операция, за да се почуствате по-сигурни от всякога. Всичко изброено по-долу цели да разсее вашите притеснения и колебания, защото най-общо казано поставянето на един имплант е рутинна, безопасна, предвидима процедура, която статистически има почти 100% успеваемост.

Обмислете предстоящото събитие

За да бъде успешно поставен имплантът, ще преминете през няколко хирургични процедури, които може да не приключат в един ден. Имплантологът ще оцени състоянието ви и ще определи точните стъпки,  през които ще преминете.

След като специалистът ви запознае с плана за лечение можете да зададете всички въпроси, които ви вълнуват – Ще боли ли?  Мога ли да приемам лекарства? Как ще се възстановя?

Задавайки всички въпроси, които представляват интерес за вас, ще ви направи по-уверени и психологически подготвени, защото вече ще сте напълно наясно какво ви очаква.

Храни и напитки

Най-често пациентите са предупредени да не приемат нищо няколко часа преди интервенцията. Попитайте вашият специалист дали има храни и напитки, които трябва да избегнете преди операцията.

Можете да заредите хладилника си с меки или течни храни, например кисело мляко, смутита, картофено пюре, супи. Избягвайте храни, които се дъвчат или гризат, защото създават допълнително натоварване върху имплантa, което ще удължи заздравителния процес. Важно е да не приемате пиканти и високо киселинни храни, които могат да доведат до дискомфорт и усложнения.

Планирайте

Освен ако не се налага веднага да се върнете на работа, отложете вашите ангажименти за поне три дни след операцията, за да можете да си починете и да се възстановите.  Отложете посещението на фитнеса и домашните тренировки. По този начин ще сте сигурни,че ще избегнете евентуално неразположение след операцията.

Планирайте финансите си. Цената за поставянето на имплант варира според състоянието ви. Можете да обсъдите различните методи за плащане с вашия имплантолог, също така вече има много застрахователни компании, които покриват напълно или частично подобни процедури.

Мислете за възстановяването

Представяйте си момента когато всичко ще е приключило. Доказано е, че хората се чувстават по-спокойни, когато са с позитивна нагласа. Но позитивна не означава да пренебрегнете реалността, вероятно ще усетите дискомфорт, може да има болка, оток или кървене след интервенцията.

Починете си добре

Добре е да се наспите вечерта преди големия ден, това ще отпусне умът ви и ще ви подготви за предстоящото събитие. Отивайки отпочинали, ще имате по-голяма увереност и спокойствие.

Облекло

Облечете си удобни дрехи, които няма да ви създават неудобство по време на процедурата. Ако сте жена е препоръчително да сте без лак, бижута, тежък грим, силни парфюми. Някои специалисти препоръчват и свалянето на контактни лещи.

Транспорт

Ако имате възможност, организирайте предварително близък да ви закара до вкъщи. Вероятно е да сте изморен след операцията и е добре в такъв момент да има някой около вас, който ще може да ви помогне и за закупуването на предписаните от доктора лекарства.

След операцията ще почуствате, че имплантът ви се усеща и държи точно както естествен зъб. Вашият сециалист ще ви предпише антибиотик или други медикаменти, които да спомогнат за възстановяването. Изключително важно е да се придържате към неговите препоръки.

Пийте много течности, спазвайте инструкциите на имплантолога и най-важното починете си добре, вие го заслужихте!

 

 

 

 

 

Прочетете още