Импланти срещу мостове и протези

Импланти срещу мостове и протези

Баба носи протези. Мама има мост. Аз ще си сложа имплант.

Да. Зъбните импланти стават все по-популярна алтернатива на традиционните мостове и протези. Има защо. Сравнете и се уверете сами.

Фиксиран мост, поддържан от зъби.

Вероятно всеки от нас има познат, който е „спасил“ липсващ зъб чрез мост. Тази най-масова технология обаче има своите недостатъци. Тя включва изпиляване – тоест умишлено увреждане – на здравите съседни зъби, върху които се закрепва и поддържа мостът. И тъй като е мост, той „виси“ и по тази причина не стимулира естествения растеж на костта отдолу. В резултат може да навреди и на венците ви.

И не на последно място! Почистването на мостовете е трудна задача. С течение на времето това води до замърсяване и разлагане на кореновата повърхност под и около тях. Така животът на мостовете приключва за 5 до 10 години. Най-често по болезнен и неприятен за пациента начин.

Сменяеми частични протези.

Те не изискват изпиляване на здрави зъби. Но не са стабилни, нито пък удобни.

Предимство на протезите е, че са най-евтиният вид възстановяване. Но това си личи! Зъбната протеза изглежда изкуствено. А по-лошото е, че точно така се и усеща от пациента. Това неминуемо се отразява на храненето, речта, поведението и – в крайна сметка – самочувствието. Допълнителна щета в това отношение може да нанесе потенциалното стопяване на костта под подвижната частична протеза, което деформира лицето и усмивката.

Мост, залепен със смола.

Този метод е известен още като Мериленд Бридж. Смята се за алтернатива на предните зъби, които не издържат натоварването от захапването и дъвченето на задните зъби.

И при него няма унищожаване на здравите съседни зъби. Протезата има крила от всяка страна, с които се прикрепя за тях. Залепеният по този начин мост изглежда и функционира по-добре от подвижна протеза. Но за съжаление не е толкова стабилен, колкото фиксиран мост. А и обикновено животът му е значително по-кратък от този на зъбните импланти.

Сваляща се пълна протеза.

Тази протеза се поставя върху венците, където липсват зъби. Може би първоначално ще ви излезе евтино. Но предимствата свършват дотук. Пълната протеза като цяло е неудобна. Пречи на пациента да усеща пълноценно вкуса на храната. Често причинява болезненост във венците. Още по-често се мести и трака в устата при говор, ядене, смях, прозявка или кашляне.

Пълната протеза трябва редовно да бъде отстранявана, за да се почиства. А това отнема време и причинява неудобство. И също както частичната протеза застрашава състоянието на естествената кост отдолу. А оттам застрашава вида на усмивката и лицето ви като цяло.

Протези или Зъбни импланти: Още не сте убедени кое е най-подходящото за Вас?

Този бърз списък веднага ще ви улесни:

  • Искам подмяната на липсващите ми зъби да изглежда възможно най-естествено.
  • Искам такава замяна, която да съхранява и костта на челюстта ми.
  • Искам инвестицията ми да си струва в дългосрочен план.
  • Не искам да се притеснявам от движение и тракане на новите ми зъби, когато се смея, говоря, ям или целувам.
  • Не искам да се притеснявам за остатъци от храна между венците и новите ми зъби.
  • Не искам нощем да изваждам новите си зъби, за да ги накисвам и почиствам.
  • Искам новите ми зъби да работят с години.

Ако дори само един елемент от този списък се отнася за вас, зъбните импланти са точно това, което търсите!

Прочетете защо имплантите са предпочитаната опция за подмяна на остарелите мостове тук.

Прочетете още