Имам нужда от имплант. Какво да очаквам?

Имам нужда от имплант. Какво да очаквам?

Поставянето на зъбни импланти обикновено включва следните стъпки:

1.  Първоначална консултация: Вашият имплантолог ще проучи внимателно състоянието на устата ви. Ще са необходими  рентгенови снимки и/или 3D сканиране. Ще обсъди с вас различните опции за имплантиране и след това ще изготви план за вашата операция.

2.  Поставяне на зъбни импланти: На следващото ви насрочено посещение, вашият имплантолог ще постави зъбния имплант в челюстта на мястото на липсващият зъб. Въпреки, че случаят на всеки пациент е индивидуален, повечето хора смятат, че изпитват по-малко болка и дискомфорт, отколкото очакват. Обикновено връщането на работа става на следващия ден. Локална анестезия или интравенозно седиране се използват в зависимост от тежестта на процедурата. Дискомфортът след имплантация е подобен на този при всяка друга стоматологична операция. Той може да включва подуване, натъртване, незначително кървене и/или болка. Повечето пациенти обикновено се справят с тези болки с лекарства без рецепта.

3. Остеоинтеграция: Вашият имплант заздравява, като челюстната кост расте и го обхваща. Този процес, наречен остеоинтеграция, формира силна и дълготрайна основа за новия ви зъб. Лечебният процес отнема няколко месеца, но вие продължавате да водите нормален живот. Може да сте на диета, включваща мека храна през първите няколко седмици, за да се осигури правилно заздравяване на вашите импланти. В някои случаи вашият имплантолог може да постави временни зъби през този период. Консултирайте се с него за тази опция.

4.  Поставяне на опората: След като вашият имплант интегрира в челюстната кост върху него, точно над линията на венеца, се поставя малък конектор. Тази опора или надстройка може да се постави и едновременно с импланта.

5. Изработка по поръчка и поставяне на нови зъби: След като венецът ви заздравее, вашият зъболекар ще направи отпечатък на цялата уста. След това ще проектира и изработи вашият нов зъб/зъби. Тези зъби могат да бъдат с отделна корона, мост-поддържан с импланти или протези, заменящи няколко зъба. Прикрепят се към опората на поставения имплант. Въпреки че  не се развалят, новите ви зъби ще се нуждаят от грижи. Периодични прегледи и почистване както при естествените зъби.

6. Периодични проверки: В зависимост от броя и вида на имплантите и заместващите зъби, целият процес може да отнеме от три до девет месеца. След като завършите лечението с имплант/и трябва периодично да посещавате вашия имплантолог за проследяване на импланта, точно както посещавате и лекуващия си зъболекар.

Имате още въпроси? Ето отговорите на някои от тях тук.

Прочетете още