Как да се грижим за зъбния имплант след поставянето му

Как да се грижим за зъбния имплант след поставянето му?

Поставянето на зъбен имплант е рутинна, но все пак не толкова проста процедура като почистването на кариес, например. Това е операция и тя изисква последваща грижа. Веднага след поставянето на зъбен имплант има някои неща, които ще трябва ДА направите и да НЕ правите, като например ДА пиете само студени напитки и да НЕ правите тежки физически упражнения. Но ако решите да се сдобиете със зъбен имплант, всичко това ще ви бъде подробно обяснено от вашия имплантолог. В тази статия ще разгледаме последващата грижа – ще ви струва ли нещо допълнително, защо е необходима и каква трябва да бъде.

Грижа и поддръжка на зъбните импланти

Изключително важно е да знаете как да поддържате и почиствате зъбните импланти правилно. Вашият имплантолог ще ви покаже какво и как да правите, така че да запазите здравето на вашия имплант за дълго време. Но в общи линии трябва да знаете, че трябва да се грижите за зъбните импланти, така както се грижите за останалите си зъби. В противен случай може да изпитате едно или повече от усложненията, свързани с неправилна грижа. Ако зъбните импланти не се поддържат правилно, венцеца около тях може да започне да кърви и да се уврежда. Ако не се погрижите за това навреме, може да се стигне до инфекция и дори до загуба на кост. Това вече е необратимо и може да изисква отстраняване на импланта и дори поставяне на костна присадка.

Почистване

Почистването на зъбния имплант е най-доброто, което можете да направите, за да осигурите дългия му живот. Това е особено важно не само в дните непосредствено след операцията, но и след това. Ето повече информация за почистването на имплантите и някои инструменти, които можете да използвате.

Как да почиствате зъбните импланти у дома?

По принцип, почистването на зъбните импланти изглежда по същия начин като почистването на естествените ви зъби. Просто измийте, почистете с конец и използвайте безалкохолна вода за уста за ежедневна употреба. Но тъй като това все пак са изкуствени зъби, има някои неща, които трябва да имате предвид. Хранителни частици и бактериите всъщност могат да се забият в тъканта около импланта и това да доведе до образуването на плака. Ако не се почисти и лекува, това може да предизвика инфекция. За да запазите изкуствените зъби възможно най-чисти, може да обмислите купуването и на някои допълнителни инструменти за почистване.

•Четка за зъби. Можете да използвате стандартна четка за зъби, за да измиете зъбните си импланти, но пациентите се чудят точно какъв тип четка за зъби да изберат. Като цяло няма съществена разлика при използването на звукови, електрически или ръчни четки за зъби, така че всяка една от тях може да се използва. Основните съображения трябва да са как чувствате четката върху вашия имплант и колко удобно е да я използвате. Но каквато и четка за зъби да изберете, трябва да е с мек косъм.

•Конци за зъби. Има много видове конци за зъби на пазара и може да се окаже много трудно да изберете правилните. Обикновено за почистване около импланти, зъболекарите препоръчват конци без восък- това гарантира, че околоните тъкани ще са добре защитени. Но от друга страна, за много видове протези трябва да използвате восъчен конец. За да сте сигурни се консултирайте с вашия зъболекар за това, какво точно да използвате във вашия случай.

•Воден душ (известен още като воден флосер). Водният душ наистина може да помогне за намаляване на плаката и възпалението. Намерете воден душ с неметален накрайник и го използвайте един до два пъти всеки ден, като го допълвате с безалкохолна антимикробна вода за уста, по желание.

•Стимулатори. Стимулаторите наистина могат да помогнат за здравето на венците, което е от решаващо значение за поддържането на всеки зъбен имплант. Най-добрият вид, който да използвате, са стимулатори с гумени накрайници, така че да бъдат нежни към венците.

Почистване само в домашни условия достатъчно ли е? 

НЕ. Много е важно вашият зъбен имплант да се почиства периодично и от специалист, което важи и за естествените ви зъби. Зъболекарят ще почисти много повече от повърхността на зъба и ще направи дълбоко почистване под линията на венеца за отстраняване на натрупаната плака. Това е повече от обикновеното почистване на зъбите. То помага за отстраняване на бактериите причиняващи инфекции. Освен това е добре зъболекарят да провери цялостното състояние и позицията на импланта спрямо останалите ви зъби.

Колко често трябва да се виждам със зъболекаря си?

Когато ви поставят имплант, ще посещавате вашия зъболекар не по-често от преди. За времето от няколко месеца след поставянето, вероятно ще направите няколко посещения. Въпреки това, след първоначалния период на остеоинтегриране и адаптиране, трябва да третирате импланта ви като останалите зъби. Това означава да ходите на зъболекар както и преди имплантиране – на всеки шест месеца.

Запомнете: Можете да почиствате зъбните импланти у дома, но също така трябва да посещавате зъболекаря си редовно за професионално почистване.  

Прочетете още