Зъбните импланти са предпочитаната опция за подмяна на остарелите мостове

Остаряването на зъбните мостове е причиняващ постоянно главоболие факт! Отлагането на тяхната подмяна е сигурна рецепта за катастрофа на оралното ви здраве. Те са трудни за почистване с четка и конец, под тях често се образуват кариеси и изискват подмяна с по-дълги мостове, захващащи още повече зъби. Според Американската академия по имплантологична стоматология (AAID) мостовете върху естествени зъби са “мостове които водят до никъде” и когато остареят, трябва да бъдат заменени със зъбни импланти.

“Много от нас са имали едни и същи мостове в устата си в продължение на 20 или повече години. Те са били поставени във време, когато мостът е считан за норма за замяна на липсващи или компрометирани зъби”, казва д-р Оливия Палмър от Чарлстън, Южна Каролина, член на AAID и дипломат на Американския съвет по орална имплантология.

“Старият мост е почти безполезен за запазване здравето на зъбите. По същество това е мост към никъде “, казва Палмър. “Защо да държим мост до никъде? За повечето пациенти, имплантите са много по-добра алтернатива за лечение, тъй като запазват костта на челюстта, могат лесно да се почистват с конец, не образуват кариеси и функционират точно както естествените зъби. Също така, за да получите импланти не е нужно да жертвате здрави зъби, което се изисква при мостовете”, добавя тя.

Според д-р Джейми Лозада от университета Лома Линда, Калифорния, през последните две десетилетия, лечението с протези се е променило драматично поради приемането на зъбните импланти за доказала се, дългосрочна възможност за замяна на липсващи зъби. “Защо да мислим за по-високо-рискови процедури, когато зъбните импланти са по-предсказуема и по-добра алтернатива”, казва той.

Д-р Палмър обяснява как зъбните мостовете се компрометират след 5 до 10 години, тъй като пациентите имат проблеми с почистването им. “Тъй като тези мостове свързват съседни зъби над пространства от липсващи зъби, много пациенти смятат, че е много трудно да почистват моста с конец. Поради това кореновите повърхности под и около мостовете често се покриват с кариеси, ако не се поддържат грижливо почистени. Тези маргинални кариеси са невъзможни за лечение под конструкцията, така че целият мост трябва да бъде сменен “, обяснява тя.

Д-р Палмър добавя, че в резултат на това зъбите, поддържащи стария мост, често се налага да бъдат отстранени, което води до поставяне на по-дълги мостове и така – до компрометиране на допълнителни зъби.

Днес високо прецизна компютърно-водена хирургия на зъбни имплантанти прави процедурата по-бърза, силно предсказуема, дълготрайна и 97% успешна, което далеч надхвърля резултатите от мостовете. По този начин д-р Палмър съветва всеки, който има един или повече липсващи зъби и обмисля поставянето на първи мост или замяна на стар, да претегли предимствата на имплантите, преди да избере метода на лечение.

“Много от харата родени между 1945 и 1960, в момента се справят със зъбни проблеми свързани с напредването на възрастта, а за повечето от тях това означава да заменят остарели зъбни мостове”, казва д-р Палмър. “Имайки предвид, че двама от трима американци имат поне един липсващ зъб, имплантите се превръщат в предпочитана опция за замяна на зъбите. Имплантологията е една от най-сигурните, най-точните и предвидими процедури в стоматологията.” казва тя.

Прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *