Мостът да се замени с импланти

Зъбните импланти са предпочитаната опция за подмяна на остарелите мостове

Защо зъбните импланти са предпочитаната опция за подмяна на остарелите мостове?

Остаряването на зъбните мостове е причиняващ постоянно главоболие факт! Отлагането на тяхната подмяна е сигурна рецепта за катастрофа на оралното ви здраве. Те са трудни за почистване с четка и конец. Под тях често се образуват кариеси и изискват подмяна с по-дълги мостове, захващащи още повече зъби. Според Американската академия по имплантологична стоматология (AAID) мостовете върху естествени зъби са „мостове, които водят до никъде“. Трябва да бъдат заменени със зъбни импланти, когато остареят.

„Много от нас са имали едни и същи мостове в устата си в продължение на 20 или повече години. Те са били поставени във време, когато мостът е считан за норма за замяна на липсващи или компрометирани зъби“. Казва д-р Оливия Палмър от Чарлстън, Южна Каролина, член на AAID и дипломат на Американския съвет по орална имплантология.

„Старият мост е почти безполезен за запазване здравето на зъбите. По същество това е мост към никъде „, казва Палмър. „Защо да държим мост до никъде? За повечето пациенти, имплантите са много по-добра алтернатива за лечение. Те запазват костта на челюстта, могат лесно да се почистват с конец, не образуват кариеси и функционират точно както естествените зъби. Също така, за да получите импланти не е нужно да жертвате здрави зъби, както при мостовете“, добавя тя.

Според д-р Джейми Лозада от университета Лома Линда, Калифорния, през последните две десетилетия, лечението с протези се е променило драматично поради приемането на зъбните импланти за доказала се, дългосрочна възможност за замяна на липсващи зъби. „Защо да мислим за по-високо-рискови процедури, когато зъбните импланти са по-предсказуема и по-добра алтернатива“, казва той.

Д-р Палмър обяснява как зъбните мостовете се компрометират след 5 до 10 години, тъй като пациентите имат проблеми с почистването им. „Тъй като тези мостове свързват съседни зъби над пространства от липсващи зъби, много пациенти смятат, че е много трудно да почистват моста с конец. Поради това кореновите повърхности под и около мостовете често се покриват с кариеси, ако не се поддържат грижливо почистени. Тези маргинални кариеси са невъзможни за лечение под конструкцията, така че целият мост трябва да бъде сменен „, обяснява тя.

Д-р Палмър добавя, че в резултат на това зъбите, поддържащи стария мост, често се налага да бъдат отстранени. А това води до поставяне на по-дълги мостове и така – до компрометиране на допълнителни зъби.

Днес високо прецизна компютърно-водена хирургия на зъбни импланти прави процедурата по-бърза, силно предсказуема, дълготрайна и 97% успешна, което далеч надхвърля резултатите от мостовете. По този начин д-р Палмър съветва всеки, който има един или повече липсващи зъби и обмисля поставянето на първи мост или замяна на стар, да претегли предимствата на имплантите, преди да избере метода на лечение.

„Много от хората родени между 1945 и 1960, в момента се справят със зъбни проблеми свързани с напредването на възрастта. За повечето от тях това означава да заменят остарели зъбни мостове“, казва д-р Палмър. „Двама от трима американци имат поне един липсващ зъб, имплантите се превръщат в предпочитана опция за замяна на зъбите. Имплантологията е една от най-сигурните, най-точните и предвидими процедури в стоматологията.“ казва тя.

Прочетете още