Пет интересни факта

Пет интересни факта за имплантите

Зъбните импланти са най-дълготрайният и най-популярният вариант за замяна на зъби. В нашата страница вече има публикувани материали, разглеждащи ползите и предимствата на денталните импланти и технологиите, които ни позволяват да ви предоставим най-добрите възможности, осигуряващи спокойствие.

Независимо дали в блога Be Happy или от друго място, вероятно сте прочели за какво са създадени имплантите, вероятно вече знаете какви са стъпките при имплантирането им, но може би не знаете следните интересни факти за тях.

1. Денталните импланти се свързват с вашата кост, а откритието е случайно.

Професор Пер-Ингвар Бранемарк по случайност открива, че титанът е биосъвместим. Интересуват го процесите по заздравяване на раните и използва зайци за своето изследване, разглеждащо костната биология. Във връзка с това поставя малки метални тръби в костите на зайците, за да може през тях да въведе микроскоп и да изследва костната тъкан. Ключът към откритието е, че тръбичките са били направени от титан – лек, некорозивен метал, с изразена якост. Когато след време се опитва да ги отстрани, открива че титанът се е слял с костта.

2. Имплантите и космическите кораби имат нещо общо.

Интерес факт е, че имплантите са подобни на космическите кораби, защото и двете произведения са направени от титан. И да, имплантът в устата ви ще бъде толкова силен, колкото ракетите, които се насочват към Марс и отвъд.

3. Древните маи са били първите, които са търсели начини за замяна на липсващи зъби.

Маите и други древни култури са експериментирали с различни видове заместители на зъби, поставяли са камъни, фрагментирани миди, бамбукови пръчици, злато, слонова кост и кост в обеззъбените участъци, където някога са се държали зъбите. През 1931 г. археолог в Хондурас открива челюстна кост на жена, с поставени оформени миди в устата. По това време учените вярвали, че черупките са поставени там след смъртта й, но през 1970 г. любознателен учен открива, че челюстта е прорастла около черупките, което означава, че те са се слели с костта докато жената е била жива, процес, известен сега като остеоинтеграция.

4. Не сте сами, ако имате нужда от дентален имплант.

69 % процента от американците между 35 и 44 години имат поне един лисващ зъб. А 1 от 4 човека над 74 години е загубил всичките си зъби. Подобна е ситуацията и в България. Според БЗС към 2015 година 250 000 българи са без зъби – 13% от хората над 60 години са тотално обеззъбени, а тези на 40 г. ще изгубят средно 5 зъба в следващите десет години. Това говори, че загубата на зъб не е нещо извънредно, а подмяната се превръща в рутинна хирургична процедура.

5. Европа е с най-голямо потребление на импланти.

Европа доминира на пазара за зъбни импланти през 2016 г. по отношение на приходите. Стареенето на населението е едно от основните социални предизвикателства. Въз основа на статистическите данни на Европейската комисия до 2020 г. една четвърт от европейците ще са на възраст над 60 години. През 2011 г. близо 50% от европейското население страда от пародонтит – основен причинител на загубата на зъби, а над 70% от страдащите са на възраст между 60 и 65 години.
Второто най-голямо потребление на импланти е в Северна Америка. Според Американската академия по имплантология (AAID) повече от 3 милиона американци имат импланти. Брой, който нараства с 500 000 всяка година. Сега броят е равен на цялото население на Айова – и при този темп на растеж, той може да се удвои до 2022 г.

 

Прочетете още