Протези или Импланти? Кое е правилното решение за вас?

Протези или Импанти?

Когато ви липсва един, няколко или всички зъби, това са двете основни опции, които зъболекарите обикновено препоръчват.

Всяко от тези лечения има свой списък от плюсове и минуси, които могат да го направят предпочитана опция в зависимост от вашето състояние. Вашият зъболекар може да направи препоръка, но в крайна сметка решението е ваше. Прегледайте добре плюсовете и минусите на всеки един от двата варианта, за да вземете информирано решение, което ще бъде от полза за вашето дългосрочно здраве.

 

Важното за протезите

Десетилетия наред протезите са били единствената позната опция за замяна на липсващи зъби. Най-вероятно имате поне един познат или роднина, който използва протези –  баба или дядо, леля или чичо.

Протезите са създадени така, че да прилягат в устата ви и да се държат на място чрез лепило. Обикновено се свалят всеки ден преди лягане и се накисват за почистване през нощта. Колкото и добри да са протезите, те никога няма да се усещат като истинските ви зъби.

Някои хора предпочитат тази опция – да свалят и слагат протезите си, ако е необходимо. Имайте предвид обаче, че колкото по-дълго вашите протези са извън устата ви, толкова по-слаба става челюстта ви без натиска на зъбите, които да я стимулират и поддържат.

Може да сте подходящ кандидат за протези, ако челюстта ви е твърде слаба, за да поддържа повече зъбни импланти. Въпреки това, имайте предвид, че дори най-доброто лепило за протеза не работи през цялото време и протезите ви може да се разместват или изпадат от време на време.

От голяма важност е качеството на протезите –  да изглеждат добре, да са удобни и да издържат възможно най-дълго. Това как са изработени ще бъде от съществено значение за ежедневните ви дейности като хранене, говорене и усмихване, и няма да е приятно когато протезите ви имат недостатъци или ви карат да се чувствате некомфортно.

Протезите обикновено могат да ви служат около 5 години. Повечето хора заменят поне един комплект през времето, когато ги носят.

 

Важното за имплантите

Денталните импланти са направени от титан и са покрити с корона или с протеза. Имплантите изглеждат и се чувстват като истински зъби! След поставянето им те се сливат с челюстната кост и имитират корените на вашите естествени зъби. Това е много по-добре за челюстта ви в сравнение с носенето на традиционни протези, защото я стимулират и така пречат на стопяването ѝ с времето.

Цялостните протезите фиксирани с импланти се усещат възможно най-близо до естествените зъби и са решение, което все повече набира популярност при изцяло обеззъбени пациенти.

Зъбните импланти могат да ви служат цял живот. Всъщност много от денталните клиники предоставят доживотна гаранция на импланта, благодарение на неговата стабилност. Понякога се налага короната да бъде заменена, но въпреки това имплантите са много по-трайно решение от протезите.

Като цяло имплантите са по-скъпи от протезите, но ще продължат да ви служат много по-дълго и ще създадат по-естествено и сигурно усещане в устата.

 

Кое е правилното решение за вас?

Когато избирате между импланти и протези, ще трябва да вземете предвид фактори като начин на живот, бюджета ви и вашето здраве. Важно е да решите с какво сте готови да направите компромис и с какво не, тъй като може да не намерите решение, което напълно отговаря на изисквания ви.

Добрата новина е, че повечето дентални кабинети предлагат безплатни консултации, на които може подробно да обсъдите какви биха били подходящите методи за лечение, както и да ви помогнат да вземете информирано решение и каква опция да изберете. Ако ви трябва второ мнение, винаги можете да запишете своята безплатна консултация при някой от нашите специалисти тук.

За още повече информация, прочетете и другите ни две публикации по темата Импланти срещу мостове и протези и Зъбните импланти са предпочитаната опция за подмяна на остарелите мостове.

 

Прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *