Протези или Импланти? Кое е правилното решение за вас?

Протези или Импанти?

Когато ви липсва един, няколко или всички зъби, това са двете основни опции, които зъболекарите обикновено препоръчват.

Всяко от тези лечения има свой списък от плюсове и минуси, които могат да го направят предпочитана опция в зависимост от вашето състояние. Вашият зъболекар може да направи препоръка, но в крайна сметка решението е ваше. Прегледайте добре плюсовете и минусите на всеки един от двата варианта, за да вземете информирано решение, което ще бъде от полза за вашето дългосрочно здраве.

 

Важните въпроси за протезите

Десетилетия наред протезите са били единствената позната опция за замяна на липсващи зъби. Най-вероятно имате поне един познат или роднина, който използва протези –  баба или дядо, леля или чичо.

За много хора обикновените протези са единствено решение или етап от дългосрочно лечение.

Всички, които могат да избират между различни варианти за решение при обеззъбена челюст, е хубаво да имат предвид няколко важни въпроса, когато обмислят носенето на обикновени протези като дълготраен вариант:

Как ще се храня?

За разлика от обикновените зъби или решенията с дентални импланти, снемаемите протези не се закрепват здраво за челюстта. До какво води това?

Определни храни като ябълки, ядки, сурови зеленчуци или месо движат протезите при дъвкателни движения и често хората с обикновени протези просто ги избягват. Това разбира се е проблем, защото този тип храни са изключително важна част от здравословното хранене.

Има специални “лепила“, които стабилизират протезите върху венците, но въпреки това сдъвкването на храна остава не само неефективно, но и блезнено.

Много хора с протези несъзнателно започват да променят диетата си и да се хранят с неособено полезни, но меки и богати на въглехидрати храни – спагети, картофени пюрета, меки тестени изделия и други. Това може да бъде опасно в случаи с диабет и инсулинова резистентност или различни сърдечно-съдови състояния, при които високият холестерол и кръвната захар трябва да бъдат контролирани с диета.

Тези, които носят подвижни протези, често споделят и нещо друго – изпитват притеснения да се хранят заедно с други хора, особено на обществено място, заради неудобствата при сдъвкването на храната. Така пропускат семейни сбирки и неволно се дистанцират социално, което води до влошаване на качеството им на живот.

Как ще изглеждам с протеза?

При дългото носене на снемаеми протези, неминуемо се достига до загуба на кост и състаряване на лицето. За да запазят естествения си вид и форма, челюстите се нуждаят от правилна стимулация – въпрост е какво означва това и как се постига?

Костта на челюстите се стимулира от корена на естествения зъб (или от денталния имплант) всеки път, когато дъвчете храната си. Това допринася за поддръжката на естествения контур на структурата на лицето.

Когато се извадят зъбите, тази толкова важна за костта стимулация изчзва. Направени са клинични проучвания, които доказват, че носенето на снемаема протеза и спането с такава протеза също ускоряват загубата на кост.

При загуба на естествения контур се стига и до доста неприятното хлътване на горната устна.

Какво ще усещам, когато нося протеза ?

Хората, които носят снемаема протеза, често съобщават за загуба на усещането за вкус. Това е така, защото протезата покрива голяма част от сензорите за вкус, особено когато става дума за протеза на горната челюст, където цялото небце е покрито от протезата.

Знаете ли защо при снемаемите протези се налага небцето да бъде покрито? Когато то е покрито, се създава ефект на вакуум, който стабилизира протезата на горната челюст, но от друга страна това покрива голяма част от вкусовите рецептори и те не влизат в контакт с храната.

Ще има ли промяна в говора ми?

Ако носите снемаема протеза, изговарянето на някои думи и фрази може да се окаже затруднено. Неусетно говорът се забавя и ако човек носи снемаеми протези, често се напряга, заради опитите да се артикулират правилно определени звукове и думи. Нефиксираните протези имат и друг ефект – всички сме чували специфичното прищаракване и леко съскащи звуци, които се чуват от подвижните протези.

Използването на специалните лепила може да помогне на хората, които носят снемаеми протези, за да ги стабилизират за определени часове.

Самият факт, че в устата се поставя обемна структура, която отнема от пространството в усната кухина, влияе директно върху артикулацията на определени звукове.

В някои случаи, ако лабораторната работа е доста прецизна, този недостатък може да бъде преодолян с времето и през процеса на привикване.

Постоянно ли ще трябва да нося протезите?

Много хора предпочитат да носят протезите си и през деня, и докато спят през нощта.

Някои усещат, че спят по-добре с протезите си в устата. Други се притесняват да се покажат пред партньора си без протези и предпочитат просто да ги изплакват сутрин. Напълно разбираемо, но до какво водят тези навици?

Когато спите с протези в устата, те упражняват ненужен натиск върху венците и костната структура. Този натиск дразни венците и ускорява загубата на кост в алвеоларния гребен, върху който се стабилизират протезите. С увеличаването на загуба на кост, закономерно намалява и стабилността на протезата, дъвченето става по-неудобно и не на последно място –  засилва се ефектът на остаряване, заради бръчките на кожата, които се образуват поради изтъняването на костта.

Важно е да се отбележи, че снемаемите протези трябва да се поставят в почистващ разтвор през нощта, защото в противен случай в материала се натрупват бактерии и самите протези придобиват неприятен мирис.

Ако в момента носите протези или обмисляте да носите протези, настоявайте вашият зъболекар да даде препоръки относно тези въпроси. Важно е да следвате професионалните съвети на вашия зъболекар.

Не пропускайте да се информирате и за наличните алтернативи

  • Протези, фиксирани върху импланти и
  • TeethXpress
  • Мостове върху импланти
  • Хибридни протези, върху импланти

Протезите обикновено могат да ви служат около 5 години. Повечето хора заменят поне един комплект през времето, когато ги носят.

Важното за имплантите

Денталните импланти са направени от титан и са покрити с корона или с протеза. Имплантите изглеждат и се чувстват като истински зъби! След поставянето им те се сливат с челюстната кост и имитират корените на вашите естествени зъби. Това е много по-добре за челюстта ви в сравнение с носенето на традиционни протези, защото я стимулират и така пречат на стопяването ѝ с времето.

Цялостните протези фиксирани с импланти се усещат възможно най-близо до естествените зъби и са решение, което все повече набира популярност при изцяло обеззъбени пациенти.

Зъбните импланти могат да ви служат цял живот. Всъщност много от денталните клиники предоставят доживотна гаранция на импланта, благодарение на неговата стабилност. Понякога се налага короната да бъде заменена, но въпреки това имплантите са много по-трайно решение от протезите.

Като цяло имплантите са по-скъпи от протезите, но ще продължат да ви служат много по-дълго и ще създадат по-естествено и сигурно усещане в устата.

Кое е правилното решение за вас?

Когато избирате между импланти и протези, ще трябва да вземете предвид фактори като начин на живот, бюджета ви и вашето здраве. Важно е да решите с какво сте готови да направите компромис и с какво не, тъй като може да не намерите решение, което напълно отговаря на изисквания ви.

Добрата новина е, че повечето дентални кабинети предлагат безплатни консултации, на които може подробно да обсъдите какви биха били подходящите методи за лечение, както и да ви помогнат да вземете информирано решение и каква опция да изберете. Ако ви трябва второ мнение, винаги можете да запишете своята безплатна консултация при някой от нашите специалисти тук.

За още повече информация, прочетете и другите ни две публикации по темата Импланти срещу мостове и протези и Зъбните импланти са предпочитаната опция за подмяна на остарелите мостове.

Прочетете още