Стойност и цена: Какво трябва да знаете

Стойност и цена: Какво трябва да знаете

Стойност и цена или какво трябва да знаете, когато предприемате лечение с импланти?

Няма двама пациенти с абсолютно еднакви дентални проблеми и затова техните планове за лечение със зъбни импланти няма как да са точно еднакви – още повече ценово.

Ценообразуване: факти и цифри

Може да се изненадате колко достъпни могат да са зъбните импланти в сравнение с други опции за замяна на зъби. Особено когато вземете предвид дългосрочната ефективност на разходите и качеството на живот.

Общата цена на лечението зависи от няколко различни фактора. Колко зъба трябва да се подменят и къде се намират. Броя и вида на имплантите и дали са необходими допълнителни процедури при подготовката за имплантиране. Но в най-общия случай, цената на един имплант е сравнима с цената на един добър смартфон.

Тъй като лечението с импланти е съобразено с конкретните ви нужди, разходите може да варират. Оценка от опитен специалист имплантолог е най-добрият начин да се гарантира, че ще получите точна стойност на разходите за качествена работа.

Ако виждате реклами за импланти с ниски цени, които изглеждат твърде добре, за да са истина – знайте, че трябва да имате едно наум. И ако някой ви каже цена за зъбни импланти, без да ви прегледа, бъдете предпазливи.

Застрахователно покритие и опции за плащане

Признавайки дългосрочните ползи от зъбните импланти спрямо други варианти за заместване на зъбите, все по-голям брой застрахователни компании започват да осигуряват частично покритие. Ако фирмата ви не предлага това покритие, попитайте дали може да получите надбавка за импланти. Обикновено е равна на цената на мост или традиционна протеза.

Много зъболекари имплантолози предлагат възможности за финансиране и схеми за плащане, за да направят имплантите още по-достъпни. Така че не забравяйте да попитате какви планове предлага вашият зъболекар.

Истинската цена на алтернативите

На пръв поглед зъбните протези или подвижните мостове могат да изглеждат много по-евтини от зъбните импланти, предвид техните по-ниски първоначални разходи. Въпреки това, пълната цена – както финансова, така и емоционална, може да бъде много по-висока от тази на имплантите, поради няколко причини:

  • Първоначални разходи спрямо общите разходи. Първоначалната цена, която плащате, не включва разходите за замяна на протези или мостове. Тази необходимост може да възникне на всеки 5 до 15 години. Освен това не се включват текущите разходи за поддръжка, като фиксатори и лепила.
  • Разходите за удобство. За разлика от естествените ви зъби или зъбните импланти, трябва да извадите протезите си, за да ги накиснете и да ги почистите, което отнема време и не е особено приятно.
  • Здравните разходи. Без зъб или имплант, челюстната кост ще започне да се стопява, което може да промени вида на лицето ви.
  • Социалните разходи. Протезите може да се приплъзват или да „потракват“, когато дъвчете, когато се смеете, говорите или целувате.

В заключение: От финансова гледна точка, в дългосрочен план зъбните импланти са конкурентоспособни по отношение на разходите при други опции за замяна на зъбите. И ако решите да вземете предвид фактори, като качеството си на живот и дългосрочното ви орално здраве, зъбните импланти се класират като алтернатива с по-висока стойност.

Прочетете още