Тютюнопушенето и зъбните импланти

Тютюнопушенето и зъбните импланти: Как първото влияе върху успеха на второто?

Както зъболекарите, така и цялата здравна общност смятат тютюнопушенето за вредно. Но ако сте пушач, това означава ли, че не сте кандидат за зъбни импланти?

Дори и да пушите Е ВЪЗМОЖНО да се сдобиете с имплант. Въпреки това, трябва да знаете, че тютюнопушенето сериозно въздейства върху цялостното орално здраве и следователно ще се отрази негативно върху шансовете ви за успешно имплантиране.

Имайте предвид, че тютюнопушенето е свързано с болести и инфекции като пародонтоза и периимплантит, както и със състояния като загуба на кост в челюстта, загуба на меки тъкани (венец) и дори загуба на зъби.

Независимо от това, в тази публикация ще разгледаме отблизо тютюнопушенето и зъбните импланти и какви са вашите опции, ако сте пушач.

Как тютюнопушенето засяга зъбните импланти?

Проучванията показват, че никотинът в тютюна намалява кръвния поток. В случай на поставяне на зъбни импланти, липсата на кръвен поток е лоша новина, защото се нуждаете от толкова кръв в устата си, колкото е възможно, за да си осигурите правилното и бързо оздравяване на имплантираното място.

Също така димът, който вдишвате, може да „изгори“ тъканите в устата и с течение на времето да сгъсти горния слой на кожните клетки, като по този начин създаде повече влакнеста тъкан, а не повече кост. Димът може също така да увреди вашите слюнчени жлези, което води до сухота в устата – липса на достатъчно течност, която отмива бактериите.

Някои стоматолози могат дори да откажат да ви поставят имплант, ако сте тежък и дългогодишен пушач. Всичко зависи от състоянието на вашите венци и подлежащата челюстна кост. Костното присаждане може да осигури допълнителна подкрепа и да увеличи вероятността за успех при имплантиране, но това не е гаранция.


Тютюнопушенето вреди на вашето орално и цялостно здраве и може да ви дисквалифицира като кандидат за имплант.


Е-цигарите по-безопасни ли са от обикновените цигари?

Електронните цигари са пуснати на пазара като по-безопасна версия на традиционните цигари, но това важи ли и по отношение на зъбните импланти?

Електронните цигари съдържат малка камера с вътрешна течност, която се изпарява, благодарение на малък нагревателен уред. Практически дим не влиза в устата ви, но парата, която вдишвате, все още има химикали като никотин и пропиленгликол (за да изглежда парата като истински цигарен дим). Така че е много малко вероятно, електронните цигари да са по-малко заплашителни за успеха на вашия зъбен имплант от обикновените цигари.


Вероятността електронните цигари да са по-добри за вас от обикновените е незначителна. Най-добре е да не пушите изобщо, ако искате да имате възможно най-добра гаранция за успеха на зъбните си импланти.


Тютюнопушенето и процедурата по дентално имплантиране

И така, какво трябва да направите ако сте пушач, но имате нужда от зъбни импланти?

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да спрете да пушите най-малко една седмица преди процедурата. А вашият зъболекар може да предпише антибиотици, за да намали шансовете от инфекция.

След процедурата трябва да избягвате пушенето поне два месеца. Това ще позволи завършването на периода на остеоинтеграция, без отрицателното въздействие на тютюнопушенето.

Ако пушите преди, по време и след етапите на процедурата за поставяне на зъбен имплант, това значително ще увеличи шансовете от усложнения.


Пушенето оказва негативно влияние на процедурата по поставяне на зъбния имплант.


Неуспех на зъбните импланти сред пушачите

Неуспешните зъбни импланти при непушачи са едва 1,4%. От друга страна, процентът на несполучливите имплантации при пушачите е 15,8%. Това означава, че е повече от 11 пъти по-вероятно да имате неуспешен имплант, ако пушите.


Как може да подобрите шансовете си за успешен зъбен имплант? Най-добрият начин е да откажете цигарите.


В заключение

ДА, вие можете да получите дентален имплант дори и да сте пушач. Но пътят ще бъде по-малко скалист, ако се откажете от цигарите преди процедурата по имплантиране. По този начин ще дадете време на организма си да се възстанови, а и след операцията изкушението да пушите ще бъде по-малко.

Отказването на цигарите може да доведе до някои много полезни дългосрочни ефекти върху оралното и цялостното ви здраве.


Прочетете какво още да очаквате, ако имате нужда от имплант, тук.

Прочетете още