Зададохме най-често възникващите въпроси, свързани с импланти, на д-р Пресиян Кръстев и ето какво ни отговори той:

Заместването на зъби с изкуствени корени (зъбни импланти) е една от най-добре изследваните стоматологични терапии в момента. Никоя друга стоматологична дисциплина не е направила толкова голям прогрес, както имплантологията. Със сигурност можем да твърдим, че имплантите са предвидима и успешна терапия. Поради тяхната дълготрайност, те представляват и изключително изгодно за пациента лечение. Първоначалните инвестиции при имплантиране са последвани от ниски разходи за поддръжка в последствие и липса на стоматологични проблеми като изпиляване на съседни зъби, разместване, разлепяне, възпаление на венците и инфекции.

Това е вашият първи избор за лечение при липса на зъби или загубата им поради травма, защото зъбните импланти са надеждно и предсказуемо лечение.

В дългосрочна перспектива имплантите са предвидимо успешна терапия и всъщност са най-изгодното решение. Дългият им живот определя превъзходството на импланта над обикновените мостове и протези. Първоначалните инвестиции при поставянето на импланти са последвани от ниски разходи за поддръжка.

Поставянето на имплант не е свързано с определена възраст. Въпреки това е желателно да е завършил костния растеж, което става след 20 годишна възраст. Във всяка една възраст, загубеният постоянен зъб може да бъде заменен от имплант. Това може да се случи както на хора в напреднала възраст, така и при спортни травми или други инциденти. Не е необходимо да се примирявате с възникналата празнина – липсващият зъб може да бъде възстановен без да се различава като визия и като усещане от останалите зъби.

При липса на повече зъби, празнината трябва да бъде затворена от естетическа и функционална гледна точка. В противен случай може да последва резорбция /стопяване/ на костта, изкривявания и разреждане при останалите зъби. Имплантите са изключително добро решение и при липсата на няколко зъба, както и при изцяло обеззъбени челюсти.

Всеки пациент има различно възприятие за болка. Голямата част от пациентите не усещат никакъв дискомфорт нито при поставянето, нито в заздравителния период след това. Някои описват усещането от поставянето на имплант като по-малка травма от изваждането на зъб.

Планирането на имплантите в идеалния случай става преди изваждането на зъбите. Това ще ви спести много време, разходи и ще намали броя на хирургичните интервенции.  Все повече пациенти получават своя имплант едновременно с изваждането на зъба. Затова не чакайте да изгубите зъбите си. Консултирайте се със специалист относно вашия случай.

Първата стъпка е поставянето на самата фикстура – имплантът, който изглежда като винт трябва да се постави във вашата челюст. През следващите два до шест месеца, имплантатът и костта се оставят да се скрепят заедно (да остеоинтегрират) и да формират основата за вашия нов зъб. През това време ще имате временна корона, която ще замества липсващите зъби. Така ще усетите възстановеното спокойствие да се усмихвате и способността да дъвчете и да говорите.

В някои случаи, във втория етап се налага да бъде разкрит импланта и към него се прикрепя заздравителна надстройка. Този малък метален щифт, наречен надстройка, завършва основата, върху която вашият нов зъб ще бъде поставен. Венците ви ще заздравеят до няколко седмици след тази процедура. Върху надстройката се поставя временна корона.

На финала, три до шест месеца след поставяне на временната корона, ще бъде изработена и поставена окончателна корона.  Ще установите, че зъбните импланти са толкова етстествени на вид и на усет, че ще забравите за дискомфорта от липсата на зъб.

Успешното поставяне на импланти зависи от редица фактори. Част от тях са свързани с качеството и количеството на костта, общото здравословно състояние на пациента, и не на последно място – общата орална хигиена на пациента и тютюнопушенето. Вероятността за успешно имплантиране статистически е близо до 100%. Това е изключително надеждно, сигурно и дълговременно лечение. Имайте предвид, че тютюнопушенето много често компрометира постигнатите резултати, а понякога може да доведе и до загуба на импланта.

В случай, че се наложи имплантът да бъде отстранен, процедурата е безболезнeна и обикновено се изчаква костта да се възобнови 3 или 4 месеца след това. Тогава  може да се постави втори имплант. Успеваемостта на  имплантите е гарантирана, но в случай, че се наложи повторно имплантиране, пациентите на BioHorizons получават новите си импланти безплатно.

Тъй като с вашите нови имплантни корони (или протези)  ще можете да консумирате и твърди храни, има потенциална вероятност някаква част от тях да се счупи. Ето защо, на определени интервали от време, протезните зъби, задържащите болтчета или други части от вашите протези могат да бъдат подменяни или поправяни. Консултация за това ще получавате на ежегодните си прегледи.

Зъбните импланти предлагат няколко предимства пред другите възможности за заместване на зъб. В допълнение на това, че изглеждат и функционират като естествени зъби, имплантно поддържаните мостове заменят зъби, без помощ от съседните естествени зъби.

Другите широко разпространени възможности за лечение на загубата на няколко зъби, като фиксирани мостове или снемаеми частични протези, са зависими от съседните зъби.

Имплантите осигуряват на протезата стабилност без нужда да се жертват наличните естествени зъби. Небцето е свободно, можете да дъвчете и да се смеете свободно. Обикновено е възможно дори да използвате новите си зъби веднага след завършване на лечението.

Ако нямате нито един естествен зъб, може да се изработи мостова или сменяема протеза върху импланти. Тъй като имплантите ще заменят някои от зъбните ви корени, вашата кост ще бъде по-добре запазена. С един обикновен мост или снемаема частична протеза, костта ще започне да се резорбира (да се стопява) във времето, поради неестествения натиск. Зъбните импланти се интегрират с челюстната ви кост, помагайки тя да бъде запазена здрава и непроменена.

В дългосрочен план имплантите са естетични, функционални и удобни. Венците и костта могат да се отдръпнат от един обикновен мост или частична протеза, оставяйки видим дефект. Резорбираната кост под мостовете или снемаемите частични протези може да доведат до хлътнала и непривлекателна усмивка. Снемаемите частични протези могат да се движат из устата ви и да ви пречат да консумирате определени храни.

Функцията на имплантите е като тази на естествените ви зъби. Пациентите коментират, че възстановените с импланти зъби се усещат и изглеждат като истинските им зъби.

Зъбните импланти са като естествените зъби и изискват същите грижи. За да запазите вашите импланти чисти от плака, почистването с четка и конец се извършва както при естествените ви зъби. След лечението, вашият имплантолог ще работи непосредствено с вас и с вашия стоматолог, за да създадат най-добрите хигиенни навици за вас.

Вашият имплантолог ще назначи периодични контролни прегледи, за да следи състоянието на вашите импланти, зъби и венци. Така ще бъдете сигурни, че те са наистина здрави.